Oogst

 • Handpluk

  Handpluk

  Tot eind der jaren ’50 werd hop met de hand geplukt en een volksverhuizing, richting Poperinge, kwam op gang. De lokale bevolking verdubbelde want zo’n 10 000 “vrimde plokkers” zakten af naar de hopoogst die een economische dimensie had. Het plukloon diende meestal om de kolenvoorraad voor de nakende winter aan te vullen. Het monotone plukritme werd door een koffie- en lunchpauze onderbroken en het geplukte gewicht bepaalde het plukloon.

 • Hommelpapfeest

  Hommelpapfeest

  Het “hommelpapfeest” sloot feestelijk de hopoogst af: spijs en drank werden geserveerd, de boerin gekroond en het plukloon uitbetaald. In 195X werden voor het eerst hoppefeesten in Poperinge georganiseerd die het einde de oogst vierde. Nu zijn er driejaarlijks Internationale Bier-en Hoppefeesten, in 2014 is de volgende editie.

 • Plukmachine

  Plukmachine

  De mechanische plukmachine veroorzaakte een industriële revolutie in hopmiddens! De eerste prototypes waren zelfs mobiel maar dat werkte niet zo goed en de mobiele plukmachine werd uiteindelijk een stationaire machine die op de hoeve staat. De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar een pluk- en sorteersysteem de ranken van hopbellen ontdoen. Deze maquette werd voor het eerst tentoongesteld op de Expo 58.

Webdesign & development by DigitalMind | Powered by eXopera